9_Random.jpg


Lidingö Nyheter besöker BBK

Under rustningsdagarna fick vi besök av Lidingö Nyheter, som på ett trevligt sätt intervjuade några av oss kring bottenmålning av våra skrov.

Vår fd Ordförande, Lars Frisk fick avsluta intervjun, som Du kan se i sin helhet här på Youtube.

Länk: https://www.youtube.com/watch?v=YzFExwinwpQ

 Snart spricker man av längtan…

Jag liksom många av er saknar nära och kära som vi inte får hålla om. Vi ses på avstånd om så går. Ibland ses man inte ens på avstånd, då avståndet kanske är miltals. Den digitala närvaron är bra, men saknaden av en klapp på axeln, känslan vid ett handslag, eller en kram, vad går upp mot det?

En stor förändring som jag sett är att vi ”möts” mer nu än tidigare. Frugan frågade i början, - Vem var det? - Inte vet jag, de ville bara hälsa och pratat lite. En ganska ovanlig känsla bland oss Lidingöbor, vi stannar och pratar med en okänd person!

 

Om bottenfärg och medlems ansvar

Medlemmar i BBK är förpliktigade att ha kännedom och följa BBK:s vid varje tidpunkt gällande Hamn och varvsordningen. (HoV).

Den enskilt största och mest svårhanterliga miljörisken i klubbens/medlemmarnas verksamhet utgörs av läckage från bottenfärger till hamnbassängen, samt ansamling av färgrester till mark och urlakning av färgrester till vattenområdet.

Information om arbetsplikt våren 2021

Arbetsplikten (inte vakttjänst) är frivillig för 70+ medlemmar, och det vi tills vidare erbjuder är;

Att i samråd med Arbetspliktsbasen, klippa gräsmattor.och diverse göromål på BBKs anläggningar.
Via BAS, boka upp Dig för att städa vårt klubbhus.

·      

Miljöfarligt arbete inom BBK område

Många medlemmar står nu inför att sanera båtbottnarna med mål att uppnå en skrovren båt. Det innebär bla att många externa hantverkare kommer att arbeta med detta på varvsplanen. Det är bra eftersom vi snabbare kommer att minska läckaget i hamnbassängen eller på den sommarplats som båten har.

Vår erfarenhet hittills av hur våra miljöregler efterföljs av extern personal, är inte bra! Oftast beror detta på att man inte känner till våra regler och miljökrav. Vi måste därför strama upp kraven på kunskaper om dessa regler. Medlem som anlitar extern arbetskraft har naturligtvis skyldighet att informera dessa om vad som gäller.

Bifogat finns en mall för detta, som samtidigt är en överenskommelse mellan Klubben-medlemmen och den externa hantverkaren. Ett ex av överenskommelsen skall lämnas till driften och ett ex skall innehas av den hantverkare som arbetar på varvsplanen.

Du hittar policyn med inkluderad blankett under rubriken Miiljö - Policy miljöfarligt arbete

Styrelsen

 

Information om bottenfärger

Nu när vi närmar oss sjösättningen vill vi från styrelsen och driften informera om BBK’s regler för bottenfärg och målning med dessa på varvsplan.

BBK har som målsättning att alla båtar i hamnbassängen skall vara skrovrena och beväxning motverkas främst genom användning av bottentvätt. Skrovren är en båt utan biocid eller andra giftiga ämnen i bottenfärgen samt att gammal bottenfärg med dessa ämnen är borttagen. Äldre båtar än 1991 kan innehålla det förbjudna giftet TBT som förbjöds 1989. Båtar med detta medel i bottenfärgen måste enligt tillsynsmyndigheten, saneras snarast möjligt. Hårda bottenfärger typ epoxy är tillåten. Mht att silikonfärgers inverkan på BBK’s bottentvätt och vagnpark, kan utgöra säkerhetsrisk, är inte heller dessa tv tillåtna.

 

Gör Din arbetsplikt i Klubbhuset

Nu finns det möjlighet att göra Din arbetsplikt i vårt Klubbhus genom att städa i våra gemensamma lokaler.

Intresse anmälan sker via bokningsmodulen i Bas-K. http://bas.batunionen.se

Vi kommer skapa 2 bokningsmöjligheter i veckan. Måndagar och torsdagar.

 

Driftens öppettider

Nya öppettider öppet tider för driften under våren är:

Helgfria tisdagar kl. 17:00 – 19:00

Frågor besvaras också via mail till  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.